Sunday 18 November 2012

MURTABAK LAPIS

 Ingredients:

22 pieces + 1/2 cream cracker biscuits
200g minced meat
11/2 tablespoons curry powder
150 g  diced onion
2 red onion *
2 cloves garlic *
1 cm ginger (finely ground *)
150 ml milk + 200 ml coconut milk
1/2 cup water
11/2 tablespoons cooking oil
3 red chillies, sliced ​​(can reduce)
sprigs of  fresh parsley, finely chopped
3 eggs, slightly beaten
2 tablespoons butter
Salt, pepper and a little sugar


Directions:
1. Heat oil in a large skillet and fry the finely ground spices until fragrant,

2. Add ground beef, stir and pour water, stir well. When dry put onion, salt, pepper and a little sugar. Saute the meat on medium heat until browned.
  Set aside.

3.  Spray pan with nonstick spray or line pan with aluminium foil and spread with butter and rub the sides of the pan too.  Take 7 pieces of biscuits and cut into two (with similar size) + 1/2 slice = 15 parts altogether.

4. Soak briefly 3 pieces (full size) biscuits +  another 3 pieces (1/2 size) biscuits into a mixture of milk + coconut milk and lay the biscuits onto a baking  pan.

5. Spoon 1/5 of the meat mixture on the top of the biscuits and pour with 1/5 of egg. Do the same method on each layer.
6. For the final layer , pour the remaining egg, milk mixture on top of the biscuits.
7.Spoon the butter over it and bake in a preheated oven at a temperature of 200C for 45 minutes or until cooked. Allow to cool before being released from the pan.


--------
Bahan-bahannya:

22 keping + 1/2 keping biskut cream cracker
200g daging cincang
11/2 camca besar rempah kari daging
150 g bawang besar yang telah didadu
2 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia (*dikisar halus)
150 ml susu cair + 200 ml santan
1/2 cawan air
11/2 camca besar minyak masak
3 biji cili merah, dihiris (boleh kurangkan)
3 tangkai daun sup, di hiris
3 biji telur, dipukul sedikit
2 camca besar mentega
Garam, serbuk lada sulah dan sedikit gula

CARA MEMBUATNYA

UNTUK INTINYA:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus dan rempah hingga harum.

2. Masukkan daging, kacau rata dan tuang air, kacau rata. Bila kering masukkan bawang besar, garam, lada sulah dan sedikit gula. Kacau hingga bawang layu.

UNTUK MURTABAK CRAKERS:

1. Alas dasar tin dengan aluminium foil, sapu dengan mentega, sapu juga bahagian tepi tin. Ambil 7 keping biskut dan kerat dua (biar sama besar) + dengan 1/2 keping = 15 bahagian.

2. Rendam sekejap 3 keping biskut + 3 keping biskut yang 1/2 bahagian tadi dalam bancuhan susu + santan dan susun pada dasar tin.

3. Masukkan 1/5 bahan no. 1, rata dan curah sedikit telur tadi (anggaran 1/5 juga). Buat kaedah yang sama untuk baki biskut  dan no. 1 juga telur.

4. Untuk lapisan terakhir, jika ada lebihan telur, bancuh dgnan bahan susu + santan, kacau rata dan tuang atas biskut tadi hingga rata.

5. Sudukan mentega atasnya dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 45 minit atau hingga masak.  Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.






Recipe courtesy of ' Resepi Bonda via Facebook'
Original Recipe + Picture courtesy of 'Dapur Tanpa Sempadan' - www.tiffinbiru.com

No comments:

Post a Comment